Recept

Här får du tips om hur du kan ta tillvara på det som naturen har att erbjuda, kanske har du det redan i trädgården eller är det något du vill börja odla. Mycket av det som vi kallar ogräs går faktiskt att äta och är riktigt gott. 

morgondagens trädgård, trädgårdsskötsel och -design, klippa häck, beskära träd

Fläder

Fläderblomssaft, ca 3l koncentrat

60 klasar fläderblommor

2 st skivade citroner

2 l vatten

2 kg socker


Ta bort stjälkarna och varva blomklasar med citronskivor i tex en kastrull.

Koka upp vatten och socker, häll över blommorna. Låt stå svalt under lock i 3-4 dagar, rör om en gång varje dag.

Sila saften och häll upp på flaskor. Kan med fördel frysas in då den ej innehåller konserveringsmedel.

morgondagens trädgård, trädgårdsskötsel och -design, klippa häck, beskära träd

Hägg

Häggsaft, ca 3l koncentrat

60 klasar häggblommor

2 st skivade citroner

2 l vatten

1 kg socker


Ta bort stjälkarna och varva blomklasar med citronskivor i tex en kastrull.

Koka upp vatten och socker, häll över blommorna. Låt stå svalt under lock i 3-4 dagar, rör om en gång varje dag.

Sila saften och häll upp på flaskor. Kan med fördel frysas in då den ej innehåller konserveringsmedel.

morgondagens trädgård, trädgårdsskötsel och -design, klippa häck, beskära träd

Maskros

Maskrossaft

1 l maskrosblommor, endast det gula

1 st skivad citron

1,5 l vatten

2,5 dl socker


Skölj blommorna och plocka bort det gröna (som annars gör saften besk), platta ut blomman som en solfjäder och klipp bort det gula. Koka upp alla ingredienser och låt puttra några minuter.
Ta av från plattan och låt stå svalt minst i 6 timmar. Sila saften och häll upp på flaskor. Kan med fördel frysas in då den ej innehåller konserveringsmedel.


Sirap / "honung"

100 maskrosblommor, endast det gula (se tips i texten ovan)

1 st skivad citron

5 dl vatten

6 dl socker


Skölj blommorna och plocka bort det gröna. Koka upp blommor, citron och vatten och låt puttra i 15 min. Ta av från plattan och låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Sila bort blommor och citron.
Koka upp vätskan med sockret, låt koka på svag värme i 1 ½ h. (Koka ej längre, den blir mer trögflytande när den stått en stund.) Häll upp på väl rengjord och värmd burk och på med lock


Stekta maskrosor

Gör en sats av ert favoritrecept på pannkakor, använd gärna ett extra ägg i. Doppa maskrosblommorna i smeten och stek dom i rikltigt med smör. 

morgondagens trädgård, trädgårdsskötsel och -design, klippa häck, beskära träd

Nypon

Inlagda nypon

1 l rensade nypon (från tex vresros)

0,5 dl ättiksprit, 12%

2 dl vatten

3 dl socker

2 st kanelstång

5-6 st hela nejlikor


Koka upp ättiksprit, vatten och socker tillsammans med kanelstänger och nejlikor.

Lägg nyponen i en rengjord glasburk och häll över kryddlagen. 

Låt svalna och förvara i kylskåp.

morgondagens trädgård, trädgårdsskötsel och -design, klippa häck, beskära träd

Ramslök

Enkel "vitlökssås"

10-15 st ramslöksblad

3 dl turkisk yoghurt

En nypa salt och peppar


Finhacka de avsköljda ramslöksbladen och blanda med yoghurt och kryddor. Klart!



Ramslökspesto, ca 6dl

3 dl rostade solrosfrön

3 dl rapsolja

100 gr ramslök

0,5 dl vatten

100 gr finriven parmesan

1 msk citronsaft


Mixa de rostade solrosfröna med ramlöksbladen och vatten i en matberedare eller med stavmixer.

Blanda i rapsoljan, osten och citronsaften. Krydda gärna med salt och peppar.

morgondagens trädgård, trädgårdsskötsel och -design, klippa häck, beskära träd

Syren

Syrensaft, ca 3l koncentrat

60 klasar syrenblommor

2 st skivade citroner

2 l vatten

2 kg socker


Ta bort stjälkarna och varva blomklasar med citronskivor i tex en kastrull.

Koka upp vatten och socker, häll över blommorna. Låt stå svalt under lock i 3-4 dagar, rör om en gång varje dag.

Sila saften och häll upp på flaskor. Kan med fördel frysas in då den ej innehåller konserveringsmedel.