Ta vara på det som trädgården och naturen har att erbjuda.
frukt - bär - blommor - ogräs
1 l rensade nypon (från tex vresros)
0,5 dl ättiksprit, 12%
2 dl vatten
3 dl socker
2 st kanelstång
5-6 st hela nejlikor
Koka upp ättiksprit, vatten och socker tillsammans med kanelstänger och nejlikor.
Lägg nyponen i en rengjord glasburk och häll över kryddlagen.
Låt svalna och förvara i kylskåp.
60 klasar syrenblommor
2 st skivade citroner
2 l vatten
2 kg socker
Ta bort stjälkarna och varva blomklasar med citronskivor i tex en kastrull.
Koka upp vatten och socker, häll över blommorna. Låt stå svalt under lock i 3-4 dagar, rör om en gång varje dag.
Sila saften och häll upp på flaskor. Kan med fördel frysas in då den ej innehåller konserveringsmedel.
1 l maskrosblommor, endast det gula
1 st skivad citron
1,5 l vatten
2,5 dl socker
Skölj blommorna och plocka bort det gröna som annars gör saften besk, jag brukar platta ut blomman som en solfjäder och använda en sax för att klippa bort det gula.
Koka upp alla ingredienser och låt puttra några minuter. Ta av från plattan och låt stå svalt minst i 6 timmar.
Sila saften och häll upp på flaskor. Kan med fördel frysas in då den ej innehåller konserveringsmedel.
100 maskrosblommor, endast det gula (se tips i texten ovan)
1 st skivad citron
5 dl vatten
6 dl socker
Skölj blommorna och plocka bort det gröna. Koka upp blommor, citron och vatten och låt puttra i 15 min.
Ta av från plattan och låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Sila bort blommor och citron. Koka upp vätskan med sockret och låt koka på svag värme i 1 ½ timme. (Koka ej längre, den blir mer trögflytande när den hällts upp och stått en stund.) Häll upp på väl rengjord och värmd burk och på med lock
Gör en sats av ert favoritrecept på pannkakor, använd gärna ett extra ägg i.
Doppa maskrosblommorna i smeten och stek dom i smör.
.
60 klasar fläderblommor
2 st skivade citroner
2 l vatten
2 kg socker
Ta bort stjälkarna och varva blomklasar med citronskivor i tex en kastrull.
Koka upp vatten och socker, häll över blommorna. Låt stå svalt under lock i 3-4 dagar, rör om en gång varje dag.
Sila saften och häll upp på flaskor. Kan med fördel frysas in då den ej innehåller konserveringsmedel.
10-15 st ramslöksblad
3 dl turkisk yoghurt
En nypa salt och peppar
Finhacka de avsköljda ramslöksbladen och blanda med yoghurt och kryddor. Klart!
Ramslökspesto, ca 6dl
3 dl rostade solrosfrön
3 dl rapsolja
100 gr ramslök
0,5 dl vatten
100 gr finriven parmesan
1 msk citronsaft
Mixa de rostade solrosfröna med ramlöksbladen och vatten i en matberedare eller med stavmixer.
Blanda i rapsoljan, osten och citronsaften. Krydda gärna med salt och peppar.
60 klasar häggblommor
2 st skivade citroner
2 l vatten
1 kg socker
Ta bort stjälkarna och varva blomklasar med citronskivor i tex en kastrull.
Koka upp vatten och socker, häll över blommorna. Låt stå svalt under lock i 3-4 dagar, rör om en gång varje dag.
Sila saften och häll upp på flaskor. Kan med fördel frysas in då den ej innehåller konserveringsmedel.
Morgondagens trädgård Helsingborg
Org nr: 890211-3953
F-skatt
Bankgiro: 5414-7822
Swish: 123 297 955 7
Copyright @ All Rights Reserved