RECEPT

Ta vara på det som trädgården och naturen har att erbjuda.

frukt - bär - blommor - ogräs


NYPON


Inlagda nypon

1 l rensade nypon (från tex vresros)

0,5 dl ättiksprit, 12%

2 dl vatten

3 dl socker

2 st kanelstång

5-6 st hela nejlikor


Koka upp ättiksprit, vatten och socker tillsammans med kanelstänger och nejlikor.

Lägg nyponen i en rengjord glasburk och häll över kryddlagen. 

Låt svalna och förvara i kylskåp.


SYREN


Syrensaft, ca 3l koncentrat

60 klasar syrenblommor

2 st skivade citroner

2 l vatten

2 kg socker


Ta bort stjälkarna och varva blomklasar med citronskivor i tex en kastrull.

Koka upp vatten och socker, häll över blommorna. Låt stå svalt under lock i 3-4 dagar, rör om en gång varje dag.

Sila saften och häll upp på flaskor. Kan med fördel frysas in då den ej innehåller konserveringsmedel.


MASKROS


Maskrossaft

1 l maskrosblommor, endast det gula

1 st skivad citron

1,5 l vatten

2,5 dl socker


Skölj blommorna och plocka bort det gröna som annars gör saften besk, jag brukar platta ut blomman som en solfjäder och använda en sax för att klippa bort det gula. 

Koka upp alla ingredienser och låt puttra några minuter. Ta av från plattan och låt stå svalt minst i 6 timmar.

Sila saften och häll upp på flaskor. Kan med fördel frysas in då den ej innehåller konserveringsmedel.


Sirap / "honung"

100 maskrosblommor, endast det gula (se tips i texten ovan)

1 st skivad citron

5 dl vatten

6 dl socker


Skölj blommorna och plocka bort det gröna. Koka upp blommor, citron och vatten och låt puttra i 15 min.

Ta av från plattan och låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Sila bort blommor och citron. Koka upp vätskan med sockret och låt koka på svag värme i 1 ½ timme. (Koka ej längre, den blir mer trögflytande när den hällts upp och stått en stund.) Häll upp på väl rengjord och värmd burk och på med lock

Stekta maskrosor

Gör en sats av ert favoritrecept på pannkakor, använd gärna ett extra ägg i.

Doppa maskrosblommorna i smeten och stek dom i smör. 

.


FLÄDER


Fläderblomssaft, ca 3l koncentrat

60 klasar fläderblommor

2 st skivade citroner

2 l vatten

2 kg socker


Ta bort stjälkarna och varva blomklasar med citronskivor i tex en kastrull.

Koka upp vatten och socker, häll över blommorna. Låt stå svalt under lock i 3-4 dagar, rör om en gång varje dag.

Sila saften och häll upp på flaskor. Kan med fördel frysas in då den ej innehåller konserveringsmedel.


RAMSLÖK


Enkel "vitlökssås"

10-15 st ramslöksblad

3 dl turkisk yoghurt

En nypa salt och peppar


Finhacka de avsköljda ramslöksbladen och blanda med yoghurt och kryddor. Klart!



Ramslökspesto, ca 6dl

3 dl rostade solrosfrön

3 dl rapsolja

100 gr ramslök

0,5 dl vatten

100 gr finriven parmesan

1 msk citronsaft


Mixa de rostade solrosfröna med ramlöksbladen och vatten i en matberedare eller med stavmixer.

Blanda i rapsoljan, osten och citronsaften. Krydda gärna med salt och peppar.



HÄGG


Häggsaft, ca 3l koncentrat

60 klasar häggblommor

2 st skivade citroner

2 l vatten

1 kg socker


Ta bort stjälkarna och varva blomklasar med citronskivor i tex en kastrull.

Koka upp vatten och socker, häll över blommorna. Låt stå svalt under lock i 3-4 dagar, rör om en gång varje dag.

Sila saften och häll upp på flaskor. Kan med fördel frysas in då den ej innehåller konserveringsmedel.